Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Végnapjait éli a hazai cukorgy
  2008-03-17 18:47:32, hétfő
 
  Végnapjait éli a hazai cukorgyártás

Szittyamagyar, h, 2008/03/17 - 13:23



A gengszteváltás idején még 12 cukorgyárral büszkélkedhetett Hazánk, melyeket szánt szándékkal tönkretettek, hogy jó pénzért (értsd.: fillérekért) kisajátíthatók legyenek. A nagyobbrészt külföldi felvásárlók természetesen nem az ipar folytatását túzték ki fő célul, már a megvásárlás pillanatában is az ingatlanspekuláció járt a fejükben, más szóval a "biznisz".
hirdetés

A macskanyelv, a boci csoki, a piros mogyorós és persze maga a cukor. Ezek miatt emlegetik Szerencset a cukor városának. Idén pont 120 éve, hogy a borsodi városban felépült a cukorgyár. Akkor a település szélén állt, azóta körbevette a város a klasszikus, mai is a békebeli idők hangulatát árasztó gyárépületeket.

Az üzem gyorsan fejlődött, az 1980-as évek végén már a környék legnagyobb munkaadójaként ezer embert foglalkoztatott. A német Nordzucker 2003-ban vette meg, a Mátra Cukor Zrt. részeként a szolnoki és a hatvani gyárral együtt. Azokra már az elmúlt években lakat került. Év végére a szerencsire is ez a sors vár.

,,110 ember dolgozik az üzemben, de a beszállítókkal és az egyéb kapcsolódó munkákban részt vevőkkel együtt legalább kétszer ennyi ember érint a bezárás - mondta Runda Sándor, a dolgozók képviselője. A munkásaink átlagéletkora 49 év. Ennek a korosztálynak esélye sincs, hogy Szerencsen elhelyezkedjen. Legtöbben hosszú évtizedeket töltöttek az üzemben, sok család generációk óta itt talált megélhetést. Kedd óta gyászolnak a szerencsi emberek..."

Aznap jelentették be: a Nordzucker (mint azt a neve is mutatja, magyar tulajdonban lévő cégről van szó) befejezi a répacukorgyártást Magyarországon és bezárja utolsó, még működő magyar gyárát, a szerencsit is (és visszaszolgáltatja az államnak, bár - mint azt minden áron belén próbálják tukmálni, az állam rossz gazda). A döntés oka az volt, hogy a megkötött szerződések alapján mindössze 280 ezer tonna cukorrépa beszállítására számíthatnak idén, pedig a gyárnak 700 ezer tonnára lenne szüksége, de a felvásárlási árról nem tudtak megegyezni.

A gyárban ezekben a napokban már a kampányra kellene készülni. A százhuszadikra. Ehelyett konganak az épületek az ürességtől, vérfagyasztó a csend, mindössze két teremben csomagolnak az asszonyok. Nincs jó kedvük. Nem is szívesen beszélnek a történtekről.

,, Én 35 éve dolgozok itt, a kolléganőm meg 25 - mondja egyikük. - Mindketten elmúltunk ötven évesek. Mi lesz most velünk? El lehet képzelni. A mi családunkban egyedül én keresek. De nem mi vagyunk egyedül így. Az elmúlt napokban aludni sem bírok, egyfolytában csak ez jár a fejemben. Mondják, aki tud, menjen el Szerencsről. De hova és hogyan? Amit itt egy házért kapni lehet, az máshol egy szobára se elég."

A kialakult szomorú helyzet és a döntés oka ugyan a cukorrépa hiánya, de a gondok eredője sokkal inkább az Európai Unió cukorreformja - erről már azon a rendkívüli testületi ülésen számolt be Pokol Balázs, a Mátra Cukor Zrt. igazgatósági tanácsának elnöke, amit a szerencsi önkormányzat hívott össze a gyárbezárás hírére.

Pokol Balázs a képviselőknek részletesen vázolta: a cukorrépa termelési kedv visszaesése mögött az EU cukorpiaci szabályozásának reformja húzódik meg, amely - a jobbára exportált cukorfelesleg csökkentése érdekében - megváltást fizet a cukortermeléssel felhagyó gyáraknak, illetve a nekik beszállító cukorrépa-termelőknek. Méghozzá nem is keveset. Egy gazda négy-öt év hasznát kaphatja meg egy összegben, miközben bármi mást termelhet azon a földön, amelybe korábban cukorrépát vetett. Pokol Balázs szerint ez a valóban kecsegtető összeg volt az, ami miatt nem tudtak megegyezni a termelőkkel és végül nem jutottak cukorrépához. Répa nélkül pedig cukrot előállítani nem lehet, ahogy messziről szállítani sem. Egyszerűen nem éri meg, mert a cukorrépának olyan magas a víztartalma, hogy a költségek irracionálisan magasak.

Rónavölgyi Endréné Szerencs szocionista polgármestere azt mondta: a térségben húsz százalékos, a városon belül pedig 7-8 százalékos a munkanélküliség, ezért nagy érvágás, hogy újabb száz ember utcára kerül (azt nem tette hozzá, hogy a fő a vadprivatizáció fő bűnrészese éppen a saját pártja volt). Ahogy nem mellékes az sem, hogy ezzel az éves 700 milliós iparűzési adóbevételből 120-150 millió forint kiesik.

,,Két multinacionális cég nyit bevásárlóközpontot Szerencsen az idén, ahol több mint száz embernek lehet munkája és a szalmatüzelési erőmű építői is azt ígérik, hogy akit lehet, foglalkoztatnak majd 2009-től - hazudta Rónavölgyi Endréné.- Ettől függetlenül akkor lennék nyugodt, ha mielőbb valamilyen termelő üzemet lehetne betelepíteni a cukorgyár helyére." A polgármester azt szeretné, ha a dolgozók és a város kárát is enyhítené a Mátra Cukor Zrt. abból az összegből, amit az uniótól kap a gyárbezárásért cserébe. A gyártás befejezésének bejelentésével ugyanis hosszú kártérítési folyamat veszi kezdetét.

A tárgyalások meg is kezdődtek. Erről egyelőre annyit mondtak: két hét elég lesz ahhoz, hogy a munkavállalók és a munkaadó megegyezzenek egymással (mivel ennyit szabott meg "A Párt"). Példátlanul magas bánatpénz fizetését ígérik ugyanis. A gyárban szeptember végéig még eltart a munka, hivatalosan utána zárhatják be, majd a területrendezés következik, aminek 2010-re lehet vége.

"Amennyiben bezárásra kerül sor, az EU szabályai szerint olyan állapotba kell hozni az ingatlant, hogy cukorgyártásra soha többet ne lehessen használni - mondta Pokol Balázs.- Le kell szerelni a gépeket és meg kell szüntetni a környezetszennyezést is, fél méter mélyen kell rekultiválni a talajt. A tulajdonos ezután elsősorban azt fontolná meg, hogy a gyártelepre valamilyen másfajta tevékenységet hozzon, és például leányvállalatként nemcsak cukrot hanem bármit, akár sót is csomagolhatnának itt."Ez azonban még odébb van, addig is - mondják a keserű cukrosok - bevetik vele a gyár helyét... (Lényegében tehát soha többé nem indulhat újra a cukorgyártás, kivéve, ha Hazánknak végre hatvan esztendő után végre Nemzeti irányítása lesz, aki sz@rik a nyugat kívánalmaira.)

Magyarországi cukorgyárak:

Bezárás éve:

Sárvár (1999), Petőháza (2007), Ercsi (2001), Ács (2001), Szolnok (2006), Szerencs (2008), Kaba (2007), Mezőhegyes (1997), Sarkad (1998), Hatvan (2004), Selyp (1991), Kaposvár (még működik)

(reggel.hu - Szent Korona Rádió)
http://szentkoronaradio.hu/node/29562
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szentkoronaradio, büszkélkedhetett, cukortermeléssel, csomagolhatnának, foglalkoztatott, foglalkoztatnak, multinacionális, munkanélküliség, szabályozásának, területrendezés, vadprivatizáció, gyárbezárásért, gyárépületeket, bejelentésével, munkaadójaként, szalmatüzelési, százhuszadikra, irracionálisan, beszállítására, cukorgyártásra, elhelyezkedjen, beszállítókkal, magyarországon, kisajátíthatók, gengszteváltás, munkavállalók, magyarországi, szittyamagyar, polgármestere, befejezésének, természetesen, képviselőknek, tevékenységet, cukorfelesleg, cukorreformja, megegyezzenek, hazai cukorgyártás, gengszteváltás idején, nagyobbrészt külföldi, ipar folytatását, megvásárlás pillanatában, boci csoki, piros mogyorós, cukor városának, borsodi városban, település szélén, békebeli idők, üzem gyorsan, 1980-as évek, környék legnagyobb, német Nordzucker, hatvani gyárral, Mátra Cukor Zrt, Runda Sándor, Európai Unió, Pokol Balázs, Rónavölgyi Endréné Szerencs, Rónavölgyi Endréné, Szent Korona Rádió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Rátalálsz  Popper Péter szavai  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Popper Péter szavai  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png rózsa csokor  Png telefon  Lóhere  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  A sors  Alvó cicák  Szívem  Irgalom és ítélet  Png virág  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alvó cicák  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Őrizkednünk kell...  Rátalálsz  Garai Gábor - Takarítás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nem számIt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Albert Einstein gondolata  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon különös  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  Kellemes délutánt kívánok  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Csak a fogyatkozás látható  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tavaszi kép  Png férfi  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fehér virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szívem tiéd  Png virág  Png nő  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  Hiányzik  Nevem  Egy bizonyos határt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png kislány 
Bejegyzés Címkék
hazai cukorgyártás, gengszteváltás idején, nagyobbrészt külföldi, ipar folytatását, megvásárlás pillanatában, boci csoki, piros mogyorós, cukor városának, borsodi városban, település szélén, békebeli idők, üzem gyorsan, 1980-as évek, környék legnagyobb, német Nordzucker, hatvani gyárral, elmúlt években, egyéb kapcsolódó, bezárás &#8211, dolgozók képviselője, munkásaink átlagéletkora, korosztálynak esélye, szerencsi emberek&#8230, répacukorgyártást Magyarországon, állam rossz, megkötött szerződések, felvásárlási árról, gyárban ezekben, kampányra kellene, elmúlt napokban, házért kapni, kialakult szomorú, cukorrépa hiánya, gondok eredője, rendkívüli testületi, szerencsi önkormányzat, gyárbezárás hírére, képviselőknek részletesen, cukorrépa termelési, jobbára exportált, cukortermeléssel felhagyó, nekik beszállító, gazda négy-öt, valóban kecsegtető, cukorrépának olyan, költségek irracionálisan, térségben húsz, városon belül, saját pártja, szalmatüzelési erőmű, cukorgyár helyére, város kárát, gyárbezárásért cserébe, gyártás befejezésének, munkaadó megegyezzenek, gyárban szeptember, területrendezés következik, tulajdonos ezután, gyártelepre valamilyen, keserű cukrosok, gyár helyét&#8230, nyugat kívánalmaira, szentkoronaradio, büszkélkedhetett, cukortermeléssel, csomagolhatnának, foglalkoztatott, foglalkoztatnak, multinacionális, munkanélküliség, szabályozásának, területrendezés, vadprivatizáció, gyárbezárásért, gyárépületeket, bejelentésével, munkaadójaként, szalmatüzelési, százhuszadikra, irracionálisan, beszállítására, cukorgyártásra, elhelyezkedjen, beszállítókkal, magyarországon, kisajátíthatók, gengszteváltás, munkavállalók, magyarországi, szittyamagyar, polgármestere, befejezésének, természetesen, képviselőknek, tevékenységet, cukorfelesleg, cukorreformja, megegyezzenek, adóbevételből, átlagéletkora, korosztálynak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.